Welkom op onze informatiepagina over zonne-energie en zonnepanelen. Heeft u na het lezen van deze informatie vragen, dan kunt u onderaan deze pagina ons contactformulier invullen, waarna een adviseur uit uw regio contact met u op zal nemen om al uw vragen te beantwoorden.

Inhoud:

Ga (terug) naar onze webshop

 


 

De werking

De werking van zonne-energieZonnepanelen vangen zonne-energie op en zetten deze om in elektriciteit. Dit schitterende systeem produceert jaar in jaar uit elektriciteit.
Deze elektriciteit is dezelfde als die waar bijvoorbeeld het stofzuiger of een televisie op draait. Voordelen van elektriciteit van zonnepanelen zijn dat zij geluidloze energiebronnen zijn en geen CO2 produceren. Daarnaast hebben de panelen geen onderhoud nodig en kunnen wel 25 jaar of langer meegaan.

Meest voorkomende systemen zijn aan het elektriciteitsnet gekoppeld. Zonnepanelen kunnen de opgewekte energie direct afgeven aan het lichtnet. Dit noemen we netgekoppelde systemen. Een omvormer zet de door de zonnepanelen opgewekte gelijkspanning om in 230 V wisselspanning en levert deze aan het lichtnet.
De opgewekte electriciteit kan direct in uw woning worden toegepast. Als er geen of niet voldoende vraag is in uw woning dan wordt de overtollige  opgewekte electriciteit teruggeleverd aan de energiemaatschappij.
 
Een pv-systeem levert alleen stroom aan uw huisinstallatie of het net wanneer het systeem aangesloten is op het 230 V lichtnet. Dus wanneer het lichtnet uitvalt dan stopt de omvormer met stroom leveren. (veiligheidseis)
Wat hebt u nodig?
PV Modules
De fotovoltaïsche modules (PV modules) op uw dak zetten zonlicht om in gelijkstroom. Zonder uitstoot! U werkt dus óók mee aan het terugdringen van het broeikasgas CO2.
 
Omvormer
De gelijkstroom uit de PV modules wordt vervolgens omgezet in wisselstroom en aan het openbare elektriciteitsnet geleverd.
 
Montagematerialen
Dit zijn de constructies waarmee de zonnepanelen op het dak of een ander oppervlak worden bevestigd.

Monitoring/Dataverwerking
Alle gegevens van uw installatie worden via sms, e-mail of internet doorgezonden aan de computer. Die bewaakt of alles goed werkt en berekent uw besparing of winst.

 


De panelen

De opbrengst
De opbrengst van een zonnepaneel is afhankelijk van verschillende factoren. Als eerste is het vermogen van het zonnepaneel belangrijk. Dit wordt uitgedrukt in Wattpiek, en is afhankelijk van de efficiëntie van het gehele systeem. Het oppervlak, maar ook de eigenschappen van de zonnecellen waar het paneel uit bestaat, zijn hiervoor belangrijk. Verder wordt de energie opbrengst bepaald door een aantal andere factoren.

De instraling
De opbrengst  van een zonnepaneel hangt af van de instraling die het zonnepaneel op kan vangen. Die wordt niet alleen bepaald door de intensiteit van het invallend licht, maar ook van de hellingshoek, temperatuur en oriëntatie van een zonnepaneel.

Van belang hierbij zijn de hellingshoek en de oriëntatie. Aangezien de zon en de aarde draaien, verschilt de optimale situering per locatie. In Nederland wordt de maximale opbrengst op jaarbasis gehaald met een paneel dat recht op het zuiden is gericht onder een hoek van 36°.

Licht en temperatuur beïnvloeden de prestaties
Daglicht bestaat uit direct zonlicht en indirect, diffuus licht. Direct zonlicht heeft meer energie dan
indirect licht. Een zonnepaneel geeft dus meer elektriciteit als het optimaal op de zon is gericht.
Hoe meer zonlicht, des te meer spanning vrijkomt in de zonnecellen en dus hoe hoger het rendement van de installatie. ’s Morgens,  ’s avonds, bij mist of dikke bewolking zijn de prestaties weliswaar lager, maar ook dan produceren zonne-energie installaties nog steeds elektriciteit.

Het lijkt onlogisch, maar zonnemodules functioneren beter als het kouder is. Hoe lager de temperatuur, hoe hoger de elektriciteitsproductie. Een goede ventilatie van zonnemodules verlaagt de kerntemperatuur en verhoogt daarmee de prestaties.

 


De omvormer

Omvormers zetten gelijkstroom uit zonnepanelen om in de wisselstroom (230 Volt) die nodig is voor gewone elektrische apparaten. Maar omvormers zijn veel meer dan alleen spanningsomzetters. Een omvormer voert tal van andere taken uit en kan zelfs worden beschouwd als het multifunctionele zenuwcentrum van het zonne-energiesysteem.
 
Omvormers bewaken en controleren de zonne-energieinstallatie, optimaliseren de prestaties en verzamelen gegevens over het functioneren van het systeem. Bij netgekoppelde systemen verbreken omvormers indien nodig automatisch de verbinding met het openbare elektriciteitsnet om het systeem te beschermen tegen overbelasting. Bij autonome back-upsystemen zorgen omvormers voor een ononderbroken levering van elektriciteit door bij een stroomstoring direct in te schakelen.
Monteer de omvormers altijd op een geschikte plaats. Liefst in een koele omgeving, bijvoorbeeld een kelder. In een warmer klimaat kiest u voor een omvormer met ingebouwde ventilatie om oververhitting te voorkomen.

Er is gekozen voor de marktleider voor zonne-energie omvormers SMA. Als marktleider zet SMA steeds weer de norm: toprendementen van 98% en hoger en nieuwe technologieën zorgen voor maximale opbrengsten en het hoogste gebruiksgemak.

Omvormers van SMA
    -   Efficiëncie
    -   Flexibiliteit
    -   Eenvoudige installatie
    -   Duurzaamheid
    -   Betrouwbaarheid
    -   Controle
    -   Veiligheid
    -   Geproduceerd in Duitsland
    -   Via onze leverancier 7,5 jaar productgarantie

Voor elke toepassing hebben wij het juiste apparaat: voor netkoppeling voor kleine huisinstallaties en bedrijfsinstallaties in het megawattbereik.

 


De montagematerialen

Montagesystemen zijn de constructies waarmee de zonnemodules op het dak of een ander oppervlak worden bevestigd.
Voor ieder oppervlak en ieder zonne-energiesysteem is wel een oplossing.

  -  Systemen voor schuine  daken
  -  Systemen voor platte daken
  -  Systemen voor in dak
  -  Systemen voor vrije opstelling
  -  Intelligente zonnevolgsystemen

Voorbeelden:

Schuine daken
Systemen voor schuine daken kunnen snel worden geïnstalleerd. De zonnemodules worden gemonteerd op systemen die parallel lopen aan het schuine dakoppervlak.



Platte daken
Systemen voor platte daken vormen een frame voor het positioneren van de zonnemodules in elke gewenste hoek. Deze systemen zorgen bovendien voor goede ventilatie.



Geïntegreerd in het dak
Dakintegratiesystemen vormen een bijzonder elegante oplossing, zeer geschikt voor nieuwe of gerenoveerde daken. De zonnemodules kunnen conventionele dakpannen volledig vervangen.

Vrijstaand
Met vrijstaande systemen kunnen zonnemodules op elk vrij oppervlak worden geplaatst. De installatie is zeer snel, eenvoudig en goedkoop. Met een beperkte investering kan een hoge opbrengst worden bereikt.
(Foto)




De zon volgen
Intelligente zonnevolgsystemen bewegen met de baan van de zon mee, zodat de zonnemodules altijd op de zon gericht zijn, voor maximale instraling. Volgsystemen zijn verkrijgbaar met één of twee assen. De verplaatsing van het systeem gebeurt met kalenderprogrammering (chronologisch) of op de werkelijke instraling van de zon (volgsensors). Met name in de kustgebieden is het van belang dat deze systemen goed berekend zijn op sterke windstoten. Onze volgsystemen zijn flexibel en stabiel en zelfs bestand tegen storm en sneeuw.



Kwaliteitsverschillen
Bij de keuze van een montagesysteem tellen meer aspecten dan alleen het beschikbare oppervlak. Kwalitatief hoogwaardige materialen als roestvrij staal of aluminium staan garant voor weersbestendigheid en duurzaamheid. Bovendien zijn goede systemen stabieler en technisch geavanceerder.

 


De monitoring

Geen cent verspillen - installatieopbrengsten continu bewaken
 
Met de beslissing voor een PV-installatie kiest u ook voor een langlopende bron van opbrengsten. Dat betekent dat de installatie altijd soepel moet functioneren.

De producten voor installatiebewaking bieden u de meest uiteenlopende mogelijkheden: draadloos of op internet gebaseerd, compact of complex, kort of uitvoerig. Hierbij speelt het geen rol of u de opbrengst van een dakinstallatie van een woonhuis of hun zonne-energie centrale in de open lucht wilt bewaken. Bij ons vindt u voor elke toepassing de passende oplossing.

Prestatiegegevens worden voortdurend bijgewerkt en in een eenvoudig overzicht gepresenteerd op een monitor. U kunt de actuele prestatieniveaus en opbrengsten volgen, dagelijkse gegevens evalueren en lange termijn vergelijkingen maken. Sommige hulpprogrammas tonen ook uw CO2-besparing.

    - Eenvoudige bewaking van particuliere installaties op het dak
    - Uitgebreide controle van commerciële installaties
    - PV installaties professioneel beheren en bewaken

 











 


De aansluiting

Aan welke eisen moet mijn meter voldoen bij teruglevering?
U wilt met zonnepanelen elektriciteit opwekken en deze elektriciteit  zelf gebruiken. Opgewekte elektriciteit die niet direct zelf gebruikt wordt, wilt u terugleveren aan het net. Om in aanmerking te komen voor een vergoeding (ook wel de salderingsregeling genoemd), moet uw meter geschikt zijn voor het meten van teruggeleverde energie. Hiervoor is een teruglevermeter geschikt. Dit is een digitale tweerichtingenmeter; de meter registreert de energie die u teruglevert aan het net en/of afneemt van het net.



Tweerichtingenmeter

Is de Ferraris-meter geschikt voor teruglevering?
Wanneer u met zonnepalen elektriciteit wilt opwekken, verbruiken en terugleveren, heeft u een speciale meter nodig.
 
Teruglevering kan met een Ferraris-meter zonder terugloopblokkering. In dat geval saldeert de meter automatisch uw afname en teruglevering. U kunt niet bepalen hoeveel u heeft teruggeleverd.
De vergoeding  (salderingsregeling) wordt automatisch toegepast, u hoeft zich hiervoor niet aan te melden. Aangezien de meter automatisch terugloopt, profiteert u wel van het voordeel van de teruggeleverde energie.
 
Heeft u een Ferraris-meter met terugloopblokkering? Dan kan de teruglevering niet gemeten worden en komt u niet in aanmerking voor een vergoeding. Wilt u toch in aanmerking komen voor een vergoeding voor uw teruggeleverde energie? Dan zult u over een teruglevermeter (een digitale tweerichtingenmeter) moeten beschikken.





Schematische weergave na plaatsing van de installatie, voor plaatsing van de meter.




Schematische weergave van de meterkast na plaatsing van de meter door het meetbedrijf.




Schematische weergave van de verdeelinrichting (bijv. bij een bijgebouw of woonark) en meterkast na plaatsen van de meter. De driefasen schakelaar is in de groepenkast.


Vrijblijvend advies

Wilt u vrijblijvend advies over wat zonnepanelen voor uw persoonlijke situatie kunnen betekenen? Vul onderstaand contactformulier in en een adviseur uit uw regio zal zo spoedig mogelijk contact met u opnemen. Paerai Trading Contactformulier

 

Ga (terug) naar onze webshop